Увага! 20 вересня 2018 року завершився другий етап переходу на систему НАССР для виробників готової продукції

Нині багато країн визнають проблему якості й безпечності харчових продуктів  одним із пріоритетних напрямів. Часті випадки спалахів захворювань, пов’язаних із споживанням продуктів харчування, вказують на необхідність змін в підходах до їхньої безпечності. Одним із надійних способів захистити споживачів є система керування безпекою харчових продуктів НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок). Вона гарантує безпечність продукції на всьому шляху харчового ланцюжка «від лану до столу», адже дає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати.

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва. Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

До 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса – тобто продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження.

20 вересня 2018 року завершився другий етап переходу на систему НАССР для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження. Це стосувалося кондитерських або пекарень, компаній з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції.

Далі нас чекає останній етап інтеграції нової системи – впровадження НАССР на малих виробництвах громадського харчування. Триватиме він до 20 вересня 2019 року. Тепер це торкнеться кафе, бари і ресторани.

Що таке НАССР (ХАСCП)?

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) – міжнародна система зниження ризику небезпеки харчових продуктів. По-простому – контроль безпечності на харчовому підприємстві.

Впровадження НАССР – це доволі тривалий процес, який стосується всіх служб і персоналу. Він не обмежується тільки розробкою документації та наведенням елементарного порядку на виробництві. Важливо, щоб усі учасники харчового ланцюжка аж до кінцевого споживача усвідомлювали свою відповідальність. Щоб не було так, як у нас часом трапляється: на папері все добре, а насправді…

Що це означає для рестораторів? Вам потрібно розробити і зареєструвати технічну документацію для найважливіших (критичних) процесів в ресторані.

Перегляньте повний перелік основних вимог до безпеки і якості харчових продуктів.

Приклад використання НАССP в ресторанах

Для різних форматів закладів критичні процеси можуть відрізнятися. Але є основні моменти, які потрібно врахувати всім, тому ми рекомендуємо розробити:

  • загальні порядки використання обладнання на кухні і барі,
  • інструкції для персоналу для дотримання гігієнічних норм,
  • систему моніторингу за чистотою в приміщенні і правила для її підтримки,
  • інструкції з приготування страв,
  • порядок отримання продукції від постачальників,
  • транспортування сирих матеріалів,
  • процес і температура зберігання продуктів,
  • термін приготування та подачі страв.

Які штрафи за відсутність системи НАССР ?

На кінець 2018 року Статтею 65 Закону України передбачені штрафи для:

  • юридичних осіб в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 126 000 грн.,
  • фізичних осіб (ФОП) в розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат або 63 000 грн.

В підсумку

Впровадження правил НАССР – це ще один крок до інтеграції міжнародних стандартів в сфері безпеки харчових продуктів.

Так як в Україні вже немає органів санстанції, тепер кожен власник самостійно створює і підтримує систему НАССР в своєму закладі і несе відповідальність в разі будь-якого події.