19.09.2019 р. проведено навчальний семінар для керівників дитячих дошкільних закладів м. Луцька на тему "Спрощений підхід до впровадження системи НАССР у дошкільних дитячих закладах"

19.09.2019 р. проведено навчальний семінар для керівників дитячих дошкільних закладів м. Луцька на тему “Спрощений підхід до впровадження системи НАССР у дошкільних дитячих закладах”

image_print

20 вересня 2019 року в Україні стали чинними та обов’язковими вимоги НАССР щодо дотримання виробничих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів і для малих потужностей, в тому числі:

-постачальників та перевізників харчових продуктів;
-закладів громадського харчування (у кафе, ресторанах, кондитерськьких, їдальнях у навчальних закладах, а також кіосках, які торгують шаурмою, продають каву тощо);
-харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – один із найбільш надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів, який ідентифікує, оцінює і контролює можливі небезпеки на всьому шляху виготовлення харчових продуктів, дає можливість усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

Система НАССР є обов’язковою в рамках законодавства більшості високорозвинених країн. Однією з умов Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є наближення національного законодавства до законодавства європейських країн, зокрема, у галузі санітарних та фітосанітарних заходів.

Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» (далі – Закон № 771) та від 18.05.17 р. №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

З метою надання методичної допомоги по впровадженню системи НАССР на базі ДП «Волиньстандартметрологія» року спільно з залученими фахівцями 19 вересня 2019 року було проведено одноденний навчальний семінар для керівників дитячих дошкільних закладів м.Луцька на тему “Спрощений підхід до впровадження системи НАССР у дошкільних дитячих закладах ”

На семінарі розглядалися наступні питання:

  1. Що таке НАССР? Основні терміни та поняття.
  2. Основні принципи НАССР.
  3. Загальні вимоги щодо організації робіт по впровадженню принципів НАССР у дошкільних дитячих закладах.
  4. Застосування HACCP у всіх процесах, які проходить продукт в закладах громадського харчування.
  5. Програми-передумови. Основні вимоги та етапи впровадження.
  6. Структура документації системи НАССР. Перелік та етапи впровадження. Визначення критичних точок контролю, встановлення критичних меж і системи моніторингу.
  7. Вимоги законодавства України щодо впровадження системи, основаної на принципах НАССР у дошкільних дитячих закладах. Уніфіковані акти перевірки.
  8. Типові помилки, що допускаються при впровадженні системи НАССР у дошкільних дитячих закладах.

Впродовж семінару всі охочі мали змогу поспілкуватися з доповідачами та отримати відповіді на проблемні питання.

Додатково інформуємо, що на офіційному веб-сайті Держспоживслужби у розділі «Безпечність харчових продуктів та ветеринарна медицина» можна ознайомитись із необхідною інформацію по впровадженню системи та знайти докладну інструкцію для заповнення плану НАССР.

За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях регулярних процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі (ст. 65 Закону № 2042):
на юридичних осіб – 30 МЗП (у 2019 році це 125190 грн);
на фізичних осіб-підприємців – 15 МЗП (62595 грн).

Також передбачено, що за перше порушення протягом останніх трьох років державний інспектор видасть оператору ринку припис щодо усунення порушень без оформлення протоколу.

Невиконання або несвоєчасне виконання припису тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу: для юросіб – 8 МЗП (33384 грн.), для фізосіб-підприємців – 5 МЗП (20865 грн).

Отже, якщо на підприємстві досі не запроваджена система безпечності харчових продуктів НАССР або її впровадження триває, а інспектор уже на порозі, то законодавство поки не буде жорстким. Але усунути порушення все-таки доведеться та якнайшвидше забезпечити запровадження та якісне функціонування системи НАССР на підприємстві.

Scroll to top

Сторінка знаходиться на стадії модернізації. Телефони для перевірки чинності сертифікату вказані на титульному аркуші бланку сертифікату.