НОВИНИ

Open post

Увага! 20 вересня 2018 року завершився другий етап переходу на систему НАССР для виробників готової продукції

image_print

Нині багато країн визнають проблему якості й безпечності харчових продуктів  одним із пріоритетних напрямів. Часті випадки спалахів захворювань, пов’язаних із споживанням продуктів харчування, вказують на необхідність змін в підходах до їхньої безпечності. Одним із надійних способів захистити споживачів є система керування безпекою харчових продуктів НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок). Вона гарантує безпечність продукції на всьому шляху харчового ланцюжка «від лану до столу», адже дає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати.

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва. Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

До 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса – тобто продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження.

20 вересня 2018 року завершився другий етап переходу на систему НАССР для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження. Це стосувалося кондитерських або пекарень, компаній з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції.

Далі нас чекає останній етап інтеграції нової системи – впровадження НАССР на малих виробництвах громадського харчування. Триватиме він до 20 вересня 2019 року. Тепер це торкнеться кафе, бари і ресторани.

Що таке НАССР (ХАСCП)?

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) – міжнародна система зниження ризику небезпеки харчових продуктів. По-простому – контроль безпечності на харчовому підприємстві.

Впровадження НАССР – це доволі тривалий процес, який стосується всіх служб і персоналу. Він не обмежується тільки розробкою документації та наведенням елементарного порядку на виробництві. Важливо, щоб усі учасники харчового ланцюжка аж до кінцевого споживача усвідомлювали свою відповідальність. Щоб не було так, як у нас часом трапляється: на папері все добре, а насправді…

Що це означає для рестораторів? Вам потрібно розробити і зареєструвати технічну документацію для найважливіших (критичних) процесів в ресторані.

Перегляньте повний перелік основних вимог до безпеки і якості харчових продуктів.

Приклад використання НАССP в ресторанах

Для різних форматів закладів критичні процеси можуть відрізнятися. Але є основні моменти, які потрібно врахувати всім, тому ми рекомендуємо розробити:

  • загальні порядки використання обладнання на кухні і барі,
  • інструкції для персоналу для дотримання гігієнічних норм,
  • систему моніторингу за чистотою в приміщенні і правила для її підтримки,
  • інструкції з приготування страв,
  • порядок отримання продукції від постачальників,
  • транспортування сирих матеріалів,
  • процес і температура зберігання продуктів,
  • термін приготування та подачі страв.

Які штрафи за відсутність системи НАССР ?

На кінець 2018 року Статтею 65 Закону України передбачені штрафи для:

  • юридичних осіб в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 126 000 грн.,
  • фізичних осіб (ФОП) в розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат або 63 000 грн.

В підсумку

Впровадження правил НАССР – це ще один крок до інтеграції міжнародних стандартів в сфері безпеки харчових продуктів.

Так як в Україні вже немає органів санстанції, тепер кожен власник самостійно створює і підтримує систему НАССР в своєму закладі і несе відповідальність в разі будь-якого події.

Open post

Органом з сертифікації ДП”Волиньстандартметрологія” підтверджено свою компетентність по закріплених видах робіт відповідно до вимог ISO/IEC 17065:2014 та розширено сферу акредитації по нових видах продукції

image_print

Органом з сертифікації ДП ”Волиньстандартметрологія” в травні 2018 року по результатах наглядового аудиту за участю Національного агенства з акредитації України (НААУ) було підтверджено свою компетентність по закріплених видах робіт відповідно до вимог ISO/IEC 17065:2014 та розширено сферу акредитації по нових видах продукції:

  • “Органом з сертифікації ДП”Волиньстандартметрологія” підтверджено свою компетентність по закріплених видах робіт відповідно до вимог ISO/IEC 17065:2014 та розширено сферу акредитації по нових видах продукції”Читати більше
Open post

23-24 травня 2018 року на базі ДП «Волиньстандартметрологія» спільно з інститутом підготовки фахівців Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» відбулися семінари

image_print

23-24 травня 2018 року на базі ДП «Волиньстандартметрологія» спільно з інститутом підготовки фахівців Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» відбулися семінари за темами: «Практичні аспекти розробляння та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах ХАСП»» або «Підготовка внутрішніх аудиторів системи управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог ДСТУ ISO 19011:2012 та ДСТУ ISO 22000:2007». На семінарі були присутні представники підприємств виробників харчової продукції та закладів громадського харчування.
На семінарі розглядалися питання:
Законодавчі передумови впровадження систем и управління безпечністю харчової продукції, керуючись принципами НАССР на харчових підприємствах:

  • Закон України «Про основні принципи та вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів»
  • Програми попередньої підготовки та підготовчі кроки до розроблення системи НАССР
  • Національний стандарт України ДСТУ ISO 22000:2007 «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь – яких організацій харчового ланцюга»
  • Основні вимоги до системи управляння якістю та безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР
  • Система управляння якістю та безпечністю харчових продуктів. Небезпечні фактори, в тому числі фактори, які можуть бути присутні в виробничих процесах. Запобіжні дії
  • Рекомендації щодо впровадження НАССР на прикладі підприємств з виробництва харчової продукції, громадського харчування та сільгоспвиробників. Формування документів
  • Аудит системи НАССР. Загальні вимоги до проведення аудиту згідно ДСТУ ISO 19011:2012 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління».

На семінарі були присутні більше 30 учасників.
Після закінчення семінару слухачі отримали сертифікати учасника заходу.

Open post

18 квітня 2018 року у ДП “Волиньстандартметрологія” відбувся семінар-навчання на тему: “Впровадження нової версії стандарту ISO/IEC 17025:2017 (ДСТУ ISO/IEC 17025:2017)”

image_print

18 квітня 2018 року на базі ДП «Волиньстандартметрологія» спільно з інститутом підготовки фахівців Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» відбувся семінар за новою версією стандарту ISO/IEC 17025:2017 (ДСТУ ISO/IEC 17025:2017). На семінарі були присутні представники випробувальних лабораторій (центрів), які акредитовані по вимогах ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 та лабораторій, які планують проведення робіт по акредитації в Національному агенстві з акредитації України (НААУ).

На семінарі розглядалися питання:

– нова структура стандарту ISO/IEC 17025:2017 в концепції стандартів ISO серії 17000;
– порівняльний аналіз вимог ISO/IEC 17025:2017 та ДСТУ ISO/IEC 17025:2006;
– нові вимоги до документального оформлення системи менеджменту в лабораторії за варіантом А та В ISO/IEC 17025:2017;
– особливості реалізації нових вимог до неупередженості, ризик-орієнтовного менеджменту, управління закупівлями, референтними матеріалами, організації і проведення внутрішніх аудитів;
– нові вимоги щодо верифікації обладнання, методик, систем та ін. за ISO/IEC 17025:2017;
– прийняття рішення по результатам випробування з урахуванням невизначеності, звітування та ін.;
– ЕА, ILAC, CASCO рекомендації по переходу на нову версію ISO/IEC 17025:2017;

На семінарі були присутні більше 20 учасників.
Після закінчення семінару слухачі отримали свідоцтва учасника заходу.

Open post

До відома партнерів!

image_print

Наказом генерального директора № 7-к від 16.03.2018 року, за погодженням з Мінекономрозвитку, начальника відділення “Центр підтвердження відповідності продукції” Гриценюка Василя Івановича, за його згодою, переведено на посаду заступника генерального директора Державного підприємства “Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” з 16 березня 2018 року.

Open post

Звертаємо увагу керівників підприємств!

image_print

23 лютого 2018 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України № 1104 від 18.12.2017 р. “Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.
Ця постанова фактично дає можливість вже цього року розпочати систематичні та планові перевірки суб’єктів господарювання, тобто діяльність виробників щодо якості продукції, що виготовляється чи реалізується у повному обсязі. Уже проводяться роботи з підготовки річного плану здійснення заходів державного (ринкового) нагляду на 2018 рік.
“Звертаємо увагу керівників підприємств!”Читати більше

Open post

Між містами обласного значення та Державним підприємством “Волиньстандартметрологія” укладено Меморандуми про співпрацію

image_print

28 лютого та 1 березня 2018 року, між виконавчими комітетами Ковельської міської ради в особі міського голови Кіндера Олега Олексійовича, Володимир-Волинської міської ради в особі міського голови Саганюка Петра Даниловича та Нововолинської міської ради в особі міського голови Сапожнікова Віктора Борисовича та Державним підприємством «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» в особі генерального директора Шиби Богдана Павловича укладено Меморандуми про співпрацю.

Підписанням Меморандумів Сторони підтвердили, що інтересам кожної з них відповідає спільна і узгоджена співпраця в межах повноважень та визначена чинним законодавством України у прагненні підвищення рівня енергоефективності та якості в господарствах міст, безпечності харчових продуктів в загальноосвітніх та дошкільних закладах міст, впровадження європейських нормативів і практик у галузі метрології та стандартизації, енергоефективних технологій, принципів ХАССП.

Меморандуми передбачають наміри Сторін, а також здійснення спільних дії у вищевказаних сферах з метою реалізації загальних інтересів, інтересів громад та досягнення спільних цілей:

Збору та аналізу інформації стосовно продукції сумнівної якості та послуг на основі звернень громадян та проведених електронниих опитувань на веб-сайті підприємства. Аналізу звернень громадян до Виконавчих комітетів стосовно неякісних видів продукції та послуг.

Проведення (при потребі) комплексних досліджень показників якості та безпечності товарів (послуг) на їх відповідність нормам чинного законодавства України, нормативної та технічної документації з метою захисту інтересів споживачів, виробників і надавачів послуг, запобігання надходженню на споживчий ринок міста неякісної та небезпечної продукції та стимулювання місцевих виробників до випуску високоякісної продукції (надання послуг).

Можливості залучення фахівців ДП «Волиньстандартметрологія» за ініціативи Виконавчих комітетів та за погодженням з надавачами послуг чи постачальниками продукції для моніторингу показників якості та безпечності продукції (послуг), шляхом проведення періодичних лабораторних досліджень якості та безпечності продукції, що закуповуються для бюджетних установ шляхом проведення тендерних закупівель, в тому числі для потреб загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Можливості залучення фахівців ДП «Волиньстандартметрологія» до розробки та документування системи НАССР, навчання персоналу, визначенню критичних точок контролю та оцінки ризиків, впровадженню системи управління безпечністю харчових продуктів в загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладах.

Можливості залучення фахівців та обладнання ДП «Волиньстандартметрологія» за ініціативи Виконавчих комітетів для проведення енергоаудитів будівель та споруд, розробці комплексних заходів з усунення чинників, що спричиняють неефективне використання енергетичних ресурсів (у закладах бюджетної сфери, у житлово-комунальному господарстві), планів та рекомендацій з впровадження енергоефективних заходів та реалізації проектів і систем енергоменеджменту з підвищення енергоефективності інфраструктури міста.

Повні тексти Меморандумів наведені нижче.

Open post

До уваги керівників суб’єктів господарювання – виробників продуктів харчування перевірятимуть без попередження

image_print

1 вересня 2017 року набула чинності в повному обсязі Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

З метою приведення у відповідність законодавства України до вимог законодавства ЄС у сфері безпечності та якості харчових продуктів, забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей та інтересів споживачів, а також створення прозорих умов ведення господарської діяльності, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів та зменшення їх ціни Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Головною відмінністю нової системи від діючої є чітке закріплення відповідальності оператора ринку в рамках своєї діяльності за дотриманням вимог законодавства про безпеку харчових продуктів.

“До уваги керівників суб’єктів господарювання – виробників продуктів харчування перевірятимуть без попередження”Читати більше

Open post

Укладено Меморандум між Волинською обласною державною адміністрацією та Державним підприємством “Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”

image_print

2 лютого 2018 року, керуючись основними принципами ефективної взаємодії влади, державних підприємств та громадськості, прагненням підвищення рівня енергоефективності та якості в господарстві області, безпечності харчових продуктів в загальноосвітніх та дошкільних закладах області, усвідомлюючи необхідність спільних дій, спрямованих на впровадження європейських нормативів і практик у галузі метрології та стандартизації, енергоефективних технологій, принципів ХАССП між Волинською обласною державною адміністрацією в особі голови Волинської облдержадміністрації Гунчика Володимира Петровича та Державним підприємством «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» в особі генерального директора Шиби Богдана Павловича укладено Меморандум про співпрацю.
“Укладено Меморандум між Волинською обласною державною адміністрацією та Державним підприємством “Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації””Читати більше

Open post

До уваги власників лічильників води! Державне підприємство «Волиньстандартметрологія» запроваджує нову послугу – повірку квартирних лічильників води на місці експлуатації

image_print

Відтепер Вам не потрібно турбуватись про наступне:

  • зняття лічильника;
  • під’єднання тимчасового перехідника для забезпечення водопостачання;
  • доставку приладу на повірку та з повірки;
  • встановлення його на трубопровід.

Фахівці нашого підприємства швидко та кваліфіковано проведуть повірку лічильника води без його демонтажу у зручний для Вас час.
Процедура повірки триває не більше 30 хв.
За необхідності можливе проведення ремонту та регулювання приладу.
Запрошуємо до співпраці та чекаємо на Ваші звернення. Скачайте, заповніть та відправте нам ЗАЯВКУ.
м. Луцьк, вул. Світла, 4
тел. 78-63-08

Scroll to top
error: Контент захищено від копіювання !!!