11 квітня

Обираємо один з основних продуктів великоднього столу

Наближається Великдень, а його неможливо уявити без пасхальних яєць. Напередодні свята середньостатистична родина купує з півсотні, а то й більше яєчок, які служать оздобленням святкового столу, одним із основних інгредієнтів вишуканих салатів та незмінним компонентом щедрої пасхальної здоби. Тож багато хто цікавиться, який термін зберігання цього продукту і за якими критеріями обирати найякісніший?

Згідно з ДСТУ 5028:2008 яйця курячі харчові в залежності від терміну зберігання, поділяються на дієтичні (строк зберігання не перевищує семи діб, не враховуючи дня знесення) та столові (строк зберігання не перевищує 25 діб). Зберігають яйця за температури від плюс 20ºС до 0ºС. Якщо столові яйця зберігають від 0ºС до плюс 5 С, строк їхнього зберігання може бути подовжений до 33 днів. Тож, за умови дотримання необхідних умов зберігання цей продукт своїх смакових та поживних властивостей протягом двох-трьох тижнів не втратить.

Яйця з більш тривалим терміном зберігання (до 90 днів) призначено для промислового переробляння, вони належать до класу охолоджених, адже зберігають їх за температури від мінус 2ºС до 0ºС. Для промислової переробки також використовують пошкоджену чи надто забруднену продукцію, у тому числі яйця, які відмиті спеціальними розчинами.

На маркованні дієтичних яєць зазначають клас, категорію та дату знесення (число і місяць), столових — лише клас і категорію.

Що стосується кольору шкаралупи та жовтків, то більшість господинь обирають яйця з коричневою шкарлупою і яскраво жовтим жовтком. Саме такі яйця асоціюються з домашніми курми, які перебувають «на вільному випасі». Насправді, відповідного забарвлення жовтка можна досягти і «в неволі», додаючи в раціон птахів спеціальні пігменти. Тож колір жовтка чи шкаралупи не є абсолютним критерієм якості яєць.

Залежно від маси, яйця поділяють на 5 категорій, найкрупніші називають відбірними.

Зазвичай, на яйця наносять позначку, перша літера якої означає дієтичне або столове (Д або С), а друга — приналежність до певної категорії: відбірні — «В», вища — 0, перша — «1», друга — «2»; дрібні — «М». Зазначають назву господарства, а для дієтичних яєць — дату знесення.

Твердження, що чим більше яйце, тим воно краще, не зовсім вірне. Купувати яйця краще другої категорії — від молодих курочок — у них міститься більше корисних речовин.

Дієтичні яйця, термін зберігання яких у процесі реалізації перевищив встановлений, переводять у категорію столових.

Що стосується яєць, які продаються на стихійних ринках, то тут доведеться цілком покластися на власну інтуїцію. Їх можна без вагань придбати лише якщо ви переконані, що Вам пропонують свіжу продукцію з власного підсобного господарства, а не перекуплену невідомо де й невідомо коли.

За матерілами poltavastandart.org.

На головнy