Якісна та безпечна їжа – запорука вашого здоров’я

Ще в давнину люди замислювалися, як на організм впливають ті або інші продукти харчування. Ми і самі іноді помічаємо реакції нашого шлунково-кишкового тракту на деякі види їжі і питва. Чому після обіду в одному випадку ми залишаємося задоволеними, ситими, повними сил і бадьорості, а в іншому - важкими, сонними, в'ялими і у нас бурчить в животі? А відповідь дуже проста:  корисною може бути тільки  якісна та безпечна їжа, що містить збалансовану кількість корисних та життєво важливих для організму речовин.         

Щоденно відправляючись у магазин за покупками, ми звикли автоматично довіряти тому, що лежить на прилавках. Якщо беззастережно вірити всьому, про що говорить реклама, виходить, що абсолютно всі продукти є здоровою, корисною, багатою на вітаміни, незамінною для організму їжею.

Але ж ми розуміємо, що це не так, що харчові добавки, барвники, замінники та інша харчова хімія не можуть зрівнятися з натуральною їжею, вони не можуть бути настільки ж корисні організму, і часто вони набагато шкідливіші, ніж здаються. Погляньте на написи на упаковках! Можна жахнутися тому, які інгредієнти, споживачу пропонують вживати в їжу.

Це пов’язано  з тим, що останнім часом в Україні значно зросло виробництво харчових продуктів за новими технологіями з частковою заміною натуральної сировини (м’яса, молока, риби) нетрадиційними видами сировини рослинного і тваринного походження з додаванням харчових добавок, бактеріальних препаратів, сумішей приправ та ін. Всі ці продукти виробляються за спрощеною, здешевленою технологією, запозиченою за кордоном.

Ось і трапляється, що у молочні продукти нерідко додаються рослинні олії (соєва, пальмова, кокосова, пальмоядрова та ін.), які значно дешевші за молочний жир. М’ясну продукцію  (ковбаси, сосиски, сардельки, консерви та ін.) “збагачують” крупами, соєвим білком, вологоутримуючими добавками. Дедалі активніше завойовують український споживчий ринок продукти харчування, отримані за новітніми технологіями з використанням генної інженерії.

Наскільки якісна та безпечна їжа, яку ми споживаємо? Чи безпечні харчові продукти, які споглядають на нас яскравими етикетками з полиць магазинів? Міркуйте самі. За 2011 рік випробувальним центром ДП ”Волиньстандартметрологія” проведено випробування 2470 зразків продукції, з них 126 зразків продукції було забраковано; проведено 519 досліджень на вміст генетично модифікованих організмів  у харчових продуктах і продовольчій сировині. ГМО виявлено у 13 зразках.

Забракована продукція не відповідала вимогам нормативної документації за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними та іншими показниками. Так, ковбасні вироби, перевірені у випробувальному центрі, не відповідали чинним вимогам за завищеною масовою часткою вологи (ковбаси напівкопчені вищого ґатунку “Краківська”, “Соборна”, “Львівська”, “Королівська”, першого ґатунку - “Святкова” та “Салямі особая”);  за завищеною часткою нітриту натрію (ковбаси напівкопчені вищого ґатунку “Соборна”, пешого ґатунку “Краківчанка”, сардельки вищого ґатунку “Вершкові”); за завищеною масовою часткою крохмалю (ковбаси першого ґатунку варена “Мінська” та напівкопчена “Домашня венгерська”, сосиски першого ґатунку “Лікарські” та “Апетитні”).

Деякі недобросовісні виробники хочуть нагодувати споживача ковбасою вищого ґатунку з додаванням сої: лектин сої виявлено у напівкопченій ковбасі “Львівська”, що суворо заборонено для ковбас цього ґатунку.

За завищеною вологістю м’якушки не відповідали встановленим вимогам хлібобулочні вироби  “Батон нарізний”, хліб “Южний” та “Висівковий”.

Рибні консерви “Сардина атлантична з додаванням олії” не відповідали вимогам за заниженою масовою часткою кухонної солі. У консервах “Ікра овочева” та “Ікра кабачкова” виявлено заниження масової частки сухих речовин.

Торт “Ягідка сиркова з вершками”, тістечко “Італіка”, кондитерська глазур, какао-порошок, заморожені ягоди чорниці, салат з капустою і огірками не відповідали мікробіологічним вимогам через перевищення  загального мікробного забруднення. Бактерії групи кишкової палички виявлено у готовому до споживання салаті з свіжих овочів, у напівфабрикатах котлети “Особливі”, у какаовеллі та в інших зразках.  Ягоди чорниці, гірчиця, коріандр та кориця, розфасовані у споживчу упаковку не відповідали вимогам нормативної документації за кількістю плісеневих грибів.

Іноді виробники  не соромляться і додають у молочні продукти рослинні складові. Так, фахівці випробувального центру знаходили рослинний жир у м’якому сирі “Мацарелла”, у сирі сичужному твердому “Російський”, у маслі селянському солодковершковому, у молоці згущеному з цукром.

Багатьом вже відомо, яку шкоду наносять організму людини транс-ізомери жирних кислот, але це не заважає деяким виробникам використовувати їх у кількостях, які не дозволені. Так,  кількість транс-ізомерів перевищена  у м’яких маргаринах “Бутербродний”, “Сонячний” та “Кондитерський преміум”.

Для збільшення терміну придатності продукту часто використовуються консерванти, і дехто на виробництві, для “перестраховки”, додає їх більше ніж треба, або туди, де вони не повинні бути, а саме: у напої бродіння квас “Львівський хлібний” виявлено бензойну кислоту (згідно маркування її не повинно бути). У пресерві “Кілька балтійська пряного посолу” вміст сорбінової кислоти перевищений.

Перелік продуктів харчування, які не відповідають вимогам нормативної документації можна продовжувати і надалі. А наведені факти говорять про те, що у вітчизняній харчовій галузі, все-таки існують певні небезпеки, пов’язані з неякісними продуктами. Це і підробки, і намагання зменшити собівартість продукції, і збої в системі виробництва та контролю, і багато іншого, чим “грішить” сучасний ринок харчової продукції. І тільки правильно організоване виробництво, контроль за якістю і випуском на ринок харчових продуктів, увага і вимогливість споживачів дозволить з достатньою впевненістю говорити про безпечність їжі.

Якщо ви хочете бути впевненими в тому, що на вашому столі якісна та безпечна їжа, дотримуйтесь простих рекомендацій. Пам’ятайте, вибір споживача починається з етикеток і упакувань. Уважно читайте етикетку на продуктах, не звертайте уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд. Обов’язково ознайомтесь із складом інгредієнтів, надрукованих на етикетці, проаналізуйте його, і якщо на упакуванні ви не можете розібрати текст, написаний дрібним “бісером”, та ще чорним кольором на темно-синьому фоні, знайте: вас не поважають і хочуть щось приховати.  Треба мати на увазі: крім тих харчових добавок, що перераховані на етикетці, багато які можуть бути наявні в прихованому вигляді наприклад, ті, що були внесені в процесі вирощування і переробки (різноманітні добрива, засоби для знищення сорняків, комах, грибів та інші хімічні препарати). Не купуйте продукти з неприродно яскравим забарвленням і надто вираженим запахом. Ретельно перевіряйте термін придатності продукту – він може змінюватись недобросовісними продавцями, так званим “переклеюванням” двічі, а то і тричі; з насторогою ставтесь до тривалих строків зберігання. Дотримуйтесь принципу простоти: чим менше складників, тим менше різних добавок. А головне – вимагайте документи, які підтверджують якість продукту, який ви купляєте, та інформацію про проведені випробування. І якщо в чомусь сумніваєтеся, відмовтеся від цієї покупки. А для більшої надійності перевірте її у нашому випробувальному центрі.

Випробувальний центр ДП ”Волиньстандартметрологія” – це сучасна, потужна лабораторія. Ми досліджуємо дуже широкий спектр показників у харчовій продукції: органолептичні,  фізико-хімічні, мікробіологічні, радіологічні. Визначаємо вміст нітратів, харчових добавок, токсичних елементів, залишкових кількостей пестицидів, нітрозамінів, гістаміну, мікотоксинів, гормональних препаратів та ін. На базі випробувального центру можна провести ідентифікацію рослинних олій, визначення рослинних жирів у молочній продукції,  масової частки транс-ізомерів у жирах, визначення підсолоджувачів та консервантів,  анізидинового числа в соняшниковій олії, визначення антиціанозидів у чорницях, вмісту ГМО у харчовій продукції та продовольчій сировині.

А тому наш центр запрошує всіх бажаючих провести випробування своєї продукції. Будь-який споживач може звернутись до нас за допомогою у разі виникнення сумніву щодо якості придбаного ним товару, а для виробників будь-якої форми власності ми завжди є надійним помічником і партнером.

Наша адреса: м. Луцьк, вул. Лідавська,1, тел.:  (0332) 78-45-68.

О. Крайванович   начальник відділу
випробувального центру
ДП "Волиньстандартметрологія"           


Назад

На головну