Держпродспоживслужба розробляє електронну систему інформування

21 серпня 2019 р. Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідеміологічному благополуччю населення.

Порядком визначено механізм інформування територіальних органів Держпродспоживслужби про ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідеміологічному благополуччю населення. Зокрема, це стосується інформації про виявлення харчових продуктів, що не відповідають вимогам безпечності або появи обгрунтованої підозри щодо їх невідповідності; виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.

Можна виділити основні аспекти Порядку:

1.Відповідальність за інформування покладено на заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органи виконавчої влади.

2.У випадку виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань, радіаційного ураження населення Держпродспоживслужбу інформують по телефону протягом однієї години з моменту настання такої події.

3.Коли ж встановлено факт (і навіть у разі появи підозри) зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення неінфекційних захворювань з діяльністю суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, відповідальні служби повідомляють територіальні органи Держпродспоживслужби письмовим повідомленням протягом 24 годин з моменту появи такої події.

4.Письмово повідомляють про такі захворювання (отруєння):
– шигельоз (дизентерія) та інші гострі кишкові інфекційні захворювання встановленої та невстановленої етіології ( 5 і більше випадків);
– вірусний гепатит А (3 і більше випадків);
– сальмонельоз (3 і більше випадків);
– ботулізм (один випадок);
– харчове отруєння, масове неінфекційне захворювання, отруєння, пов’язане з діяльністю організованого дитячого колективу (кожен випадок);
– масові неінфекційні захворювання (отруєння), у т.ч. сурогатами алкоголю (3 і більше випадків);
– отруєння або захворювання, яке виникло в результаті споживання питної води (у разі одночасного захворювання 5 і більше осіб);
– інфекційне захворювання невстановленої етіології (5 і більше випадків);
– радіаційна аварія (один випадок).

5.Постановою обумовлено перелік питань, які підлягають висвітленню у повідомленні.

6.Письмове повідомлення є обгрунтованою підставою для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) стосовно суб’єктів господарювання.

До 30 жовтня 2019 року Міністерство охорони здоров’я та Держпродспоживслужба повинні розробити та впровадити електронну систему інформування та взаємодії щодо подій та ситуацій, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідеміологічному благополуччю населення.