20 травня набирають чинності одні з найбільш значних змін Міжнародної системи одиниць (SI)

20 травня набирають чинності одні з найбільш значних змін Міжнародної системи одиниць (SI)

image_print

16 листопада 2018 року на засіданні Генеральної конференції з мір та ваг у Версалі були узгоджені одні з найбільш значних змін Міжнародної системи одиниць (SI) з моменту її створення в 1960 році.

В основі змін, які набирають чинності 20 травня 2019 року, лежать дослідження нових методів вимірювань, в тому числі з використанням квантових явищ. Вони є колективним прагненням щодо забезпечення універсального доступу до узгодженої основи для вимірювань по всьому світу. Ці зміни забезпечать фундамент для майбутніх інновацій в галузі вимірювань. Вони дозволять для визначення секунди, метра, ампера і кельвіна скористатися атомними і квантовими явищами, щоб досягти таких рівнів точності, які обмежені тільки нашою здатністю їх спостерігати.

Зараз SI ґрунтується на наборі визначень, кожне з яких пов’язане з законами фізики. Її перевага полягає в можливості забезпечити подальше вдосконалення науки і техніки в галузі вимірювань для задоволення потреб майбутніх користувачів на довгі роки. І хоча однією з цілей СSI є забезпечення основи для вимірювань з довгостроковою стабільністю, вона завжди була практичною і динамічною системою, яка змінювалася для використання останніх наукових досягнень.

Датою вступу в силу нових змін в SI було вибрано 20 травня 2019 року, оскільки є річницею підписання Метричної конвенції, до якої приурочений Всесвітній день метрології. Конвенція, прийнята 20 травня 1875 року представниками 17 країн, заклала правову базу для глобального співробітництва в сфері метрології як науки і в її промисловому, комерційному та суспільному застосуванні. Мета Метричної конвенції – всесвітня одноманітність вимірювань.

Scroll to top

Сторінка знаходиться на стадії модернізації. Телефони для перевірки чинності сертифікату вказані на титульному аркуші бланку сертифікату.